UYARIYORUZ!
Dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de sayıları gün geçtikçe artan LGBTÄ° örgütleri, "onur haftası" ve "onur yürüyüÅŸü" gibi etkinliklerle görünür olma ve bilim dünyasına baskı oluÅŸturma, toplumsal politika ve algıları etkileme amaçlı eylemler içindeler. Bu grupları menfaatleri doÄŸrultusunda destekleyen kimi çevreler ve politikacılar, bu örgütleri daha agresif bir tutum içine sokmaktadırlar. Bunun en son örneÄŸinin milli bayramımız vesile kılınarak gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olması bizi son derece rahatsız etmiÅŸtir.
​
TBMM’nin 100. yılını kutladığımız 23 Nisan’da Ä°stanbul Kadıköy ve ÅžiÅŸli Belediye Kent Konseyi Meclislerinde yapılanan LGBTÄ° bireyler, sosyal medyada 23 Nisan kutlama mesajlarında ilkokul çocuklarını hatta okul öncesi çocukları hedef alan çocuk istismarı içeren aÅŸağıdaki ÅŸu paylaşımları yapmışlardır:
​
https://twitter.com/lgbtimeclisi/status/1253326822852325377
https://twitter.com/kadikoylgbti/status/1253300114828996608?s=20
Peki hukuken, sosyal ve pedogojik anlamda bunu yapmaya hakları var mıdır?Anlatalım:
BM Çocuk Hakları SözleÅŸmesi; “ÇocuÄŸun korunması, uyumu, geliÅŸimi her halkın kendine özgü geleneklerinin ve kültürel deÄŸerlerinin taşıdığı önemi göz önünde tutarak” ifadesiyle çocuÄŸun ait olduÄŸu kültürel yapıya uygun yetiÅŸtirilmesi teminat altına alınmıştır. 18 yaÅŸ altı çocukların cinsiyet kimliÄŸi geliÅŸimi çaÄŸlarında iken kendi genetik yapısına uygun saÄŸlıklı bir rehberlik ve yönlendirmeye tabi tutulması, çeÅŸitli cinsiyet kimliÄŸi bozuklukların propagandasından onları koruyucu tedbirlerin alınması idarenin baÅŸlıca görevlerindendir.
DSM V (Diagnosticand Statistical Manuel of Mental Disorders Fifth Edition 2013) Tanı Ölçütlerine göre, 18 yaÅŸ altı çocuklara düÅŸünce, tavır ve davranışlarında karşı cinse ait sapmalar olsa bile "EÅŸcinsel" tanısı konamaz, LGBTÄ° olarak tanımlanamaz. Bu sapmalar altı aydan uzun sürdüÄŸü takdirde "Cinsiyet HoÅŸnutsuzluÄŸu" olarak adlandırılabilir. Cinsiyet kimliÄŸi henüz geliÅŸme sürecinde olan bir bireyi LGBT olarak tanımlamak bilimsel kabul ve tanımlara uymadığı gibi hukuken ve ahlaken de kabul edilemez. Yapılan çalışmalar, 18 yaÅŸ altında görülen cinsiyet hoÅŸnutsuzluklarının büyük bir kısmının ihmal, istismar maÄŸduriyeti ve buna baÄŸlı post-travmatik stres bozukluÄŸu, kaygı bozuklukları, depresyon gibi hastalıklara sekonder geliÅŸtiÄŸini göstermiÅŸtir. Bir kısmında da kentleÅŸmenin getirdiÄŸi yalnızlık, sosyal dışlanma aile desteÄŸinden yoksunluk ve ergenlik sorunları yaÅŸayan gençlerin, medya aracılığıyla tanıştığı kiÅŸi veya gruplara, aidiyet ihtiyacını karşılama arzusu ile dâhil olması sebebiyle bir yönelme olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. Çocukluk döneminde ‘Cinsiyet HoÅŸnutsuzluÄŸu’ olan bireylerin önemli bir kısmında bu durumun zaman içinde kendiliÄŸinden gerilediÄŸini gösteren önemli çalışmalar mevcuttur. Söz konusu araÅŸtırmaların kaynakları iletinin en altında yer almaktadır.
​
Ergenlik döneminde kimlik sorunlarına baÄŸlı olarak daha çok erkek ergenlerde olmak üzere kendi cinsiyetine yönelim eÄŸilimi ortaya çıkabilmektedir. Bu ergenlerin öyküleri ayrıntılı olarak alındığında çocukluk döneminde atipik cinsiyet rol davranışı göstermedikleri, sorunun kimlik karmaÅŸasına baÄŸlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Aynı zamanda ergenlik belirtileriyle birlikte cinselliÄŸe merak ve ilginin artması gibi nedenlerle bu dönemdeki çocukların hemcinsleriyle yaÅŸayabildiÄŸi deneyimlerin yaÅŸla beraber azaldığı ve eriÅŸkin dönemde cinsel yönelimle iliÅŸkisi olmadığını yapılan çalışmalar göstermektedir. Sonuç olarak; ihmal, istismar, olumsuz aile tutumları ve benzeri sebeplerle, yalnızlık, depresyon, kaygı bozuklukları ve beraberinde cinsiyet hoÅŸnutsuzluÄŸu/karmaÅŸası yaÅŸayan tüm çocuk ve gençlere doÄŸru yaklaşım ve rehberlik yapılması gerekmektedir.
​
DSM V’e göre Cinsiyet HoÅŸnutsuzluÄŸu içinde olan bu çocukların eÅŸcinsel olarak damgalanması, tedavisinin engellenmesi, BM Çocuk Hakları SözleÅŸmesine ve Anayasamıza göre, “tıpkı kanser olmuÅŸ bir çocuÄŸun tedavisinin engellenmesi” gibi suçtur. GörüldüÄŸü gibi cinsiyet kimliÄŸi geliÅŸimiyle ilgili sorunları veya hoÅŸnutsuzluÄŸu olan 18 yaÅŸ altındaki bir bireyi (özellikle de daha küçük çocukları) cinsiyet kimliÄŸi tümüyle geliÅŸmiÅŸ ve oturmuÅŸ olan eriÅŸkin bireylerle aynı ÅŸekilde deÄŸerlendirmek konunun uzmanları tarafından da kabul edilmemektedir.
​
BilindiÄŸi üzere söz konusu örgütler, daha fazla görünür olmak için her yolu denemekte ve toplumdaki karşıt görüÅŸleri “homofobi” ile yaftalayarak baskılamaya çalışmaktadırlar. Ä°nsanların algılarını kendi lehlerine deÄŸiÅŸtirme amacıyla görsel ve yazılı medya organlarında bilinçli olarak tam bir taarruz eylemi sergilemektedirler.
​
6112 Sayılı Radyo Televizyon Üst Kurulu Kanununun “Yayın hizmeti ilkeleri” baÅŸlıklı 8. maddesinin (ÄŸ) bendine göre; yayınlar “Çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez ve ÅŸiddeti teÅŸvik edemez.” Bu bakımdan, bilhassa çocuklara yönelik olarak, eÅŸcinsel temalı, ÅŸiddet içeren ve ÅŸiddeti özendiren, evrensel ahlâki deÄŸerlere muhalif film, yayın, dizi, çizgi film gibi tüm yayınların retrospektif deÄŸil prospektif olarak süzgeçten geçirilmesi, gereken önlemlerin alınması, bu maksatla, RTÜK’ün ÅŸikâyete gerek olmaksızın proaktif iÅŸlem yapması gereklidir.
​
Bahsi geçen örgütlerce yapılan eylemlerin planlı olduklarının farkındayız ve izlemedeyiz. Bu baÄŸlamda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, twitter iletilerinde yer alan ifadelerin belediye meclisi ve kent konseyleri gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleÅŸmesinin skandal niteliÄŸinde bir durum olup soruÅŸturulması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Bu vesileyle birey ve kurumları sorumlu davranmaya davet ediyoruz.
​
28 Nisan 2020 – Ä°stanbul
​
ASAP- Aile ve Sosyal Araştırmalar Platformu*
*KuruluÅŸ: 28 Ekim 2019 - Ä°stanbul
​
Ä°mza Veren KuruluÅŸlar:
​
1) AID-Uluslararası Doktorlar Derneği
2) AKDENÄ°Z Ä°LKE EĞİTÄ°M KÜLTÜR VE YARDIMLAÅžMA DERNEĞİ
3) AKODER-Aileyi Koruma DerneÄŸi
4) ASÄ°TANE VAKFI
5) AYDOST-DER-Aydost EÄŸitim Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi
6) AYSIT VAKFI-Anadolu'dan Yeryüzüne Kadın Sivil Toplum KuruluÅŸları Vakfı
7) BEYAZGÜL YARDIMLAÅžMA VE DAYANIÅžMA DERNEĞİ
8) Burak Mukaddes Mekanları Tanıtma ve Kültür DerneÄŸi
9) Dalgıç YardımlaÅŸma Vakfı
10) ECZA-DER
11) EHADER-Evhanımları EÄŸitim Kültür ve Sosyal YardımlaÅŸma DerneÄŸi
12) ERDEMDER Erdem Kültür Aklak ve Dayanışma DerneÄŸi
13) EVKAD-Evkadınları Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi
14) GENÇDÜÅžÜN-Ä°stanbul Gençlik ve DüÅŸünce Kulübü DerneÄŸi
15) GÖNÜL-DER-Gönüllü Hanımlar Sosyal YardımlaÅŸma Dayanışma ve Kültür DerneÄŸi
16) HAYAT Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı
17) HAZAR DERNEĞİ
18) Hekim Hakları Derneği
19) HÜRDER -Hürriyet EÄŸitim DerneÄŸi
20) Ä°DEP
21) Ä°GETEV
22) İKADDER-İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği
23) Ä°STANBUL AÄžRI DERNEKLERÄ° FEDERASYONLARI
24) Ä°ÜDER -Ä°stanbul Üniversitesi Mezunları ve Mensupları DerneÄŸi
25) Ä°VEK-Ä°laç Eczacılık SaÄŸlık Bilim ve Teknolojileri vakfı
26) KADEM-Kadın ve Demokrasi Derneği
27) KASAV-Kadın SaÄŸlıkçılar Vakfı
28) KATADER-Kadından Topluma Eğitim Hareketi Derneği
29) KUTUP YILDIZI DERNEĞİ
30) MAHMUDÄ°YE VAKFI-Mahmudiye EÄŸitim SaÄŸlık Kültür ve Sanat Vakfı
31) MERHAMET TEÅžKÄ°LATI Ä°NSANÄ° YARDIM DERNEGÄ°
32) SAÄžLIK-DER
33) SÜREYYA-DER-Sureyya EÄŸitim Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi
34) TÜSEP-Türkiye SaÄŸlık STK’ları Platformu
35) UKTE-DER Uluslararası GençliÄŸi Topluma Kazandırma ve EÄŸitim DerneÄŸi
36) ÜMRAN HÄ°ZMET VAKFI
37) WIHU- Dünya Ä°slam SaÄŸlık BirliÄŸi
​
Kaynakça:
1. https://www.unicefturk.org/public/uploads/files/UNICEF_CocukHaklarinaDairSozlesme.pdf
2. BaÅŸvuru Elkitabı sayfa 219, Çeviri Prof. Dr. ErtuÄŸrul KöroÄŸlu Hekimler Yayın BirliÄŸi 302.6 (F64.2))
3. Stein MT, Zucker KJ, Dixon SD (2001) Sammy: gender identity concerns in a six-year-old boy. Pediatrics 107: 850- 854
4. Öztürk MO, UluÅŸahin A (2008) Ruh SaÄŸlığı ve Bozuklukları, 11. Baskı. Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara
5. Möller B, Schreier H, Li A ve ark. (2009) Gender identity disorder in children and adolescents. Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care 39: 117-143.
6. Özsungur B (2010). Cinsel kimlik geliÅŸimi ve cinsel kimlik bozukluÄŸunda psikososyal deÄŸiÅŸkenler: gözden geçirme. Çocuk ve Gençlik Ruh SaÄŸlığı Dergisi, 17:163-174.
7. Canat S (2008) Cinsel Kimlik Bozuklukları. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Temel Kitabı içinde. ÇuhadaroÄŸlu ve ark. (eds.). Çocuk ve Gençlik Ruh SaÄŸlığı DerneÄŸi, Hekimler Yayın BirliÄŸi, Ankara, s: 534-539 .
8. Akça ÖF, Öncü B, Kılıç EZ, Canat S (2009) Ergenlikte kimlik bocalaması belirtisi olarak görülen eÅŸcinsel davranışlar: Olgu sunumu. Nöropsikiyatri ArÅŸivi 46:203-205.).
9. TTB Hekimler için LGTÄ° SaÄŸlığı, sayfa 7, 2016 Ankara
10. T.C. Anayasa 56. Madde
11. T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları 1. Madde
12. BM Çocuk Hakları SözleÅŸmesi 24. madde
13. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45599165
14. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6112.pdf